Na kampusie na Placu Grunwaldzkim ma powstać w 2020 roku Centrum Eksperymentalnych Zakażeń Zwierząt, a rok później na Biskupienie – Centrum Biologii Stosowanej. Uczelnia planuje wydać ponad 40 milionów złotych. Do najtańszej oferty zabrakło jednak 20 milionów.
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu unieważnił 4 stycznia przetarg na zaprojektowanie oraz wybudowanie Centrum Eksperymentalnych Zakażeń Zwierząt wraz z wyposażeniem i Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności. Listę ofert opublikował 19 listopada.
Zgłosiło się trzech uczestników: Control Process EPC2 Sp. z o.o. (91 mln 918 tys. zł), Budimex S.A. (69 mln 473 tys. zł) oraz Warbud S.A. (64 mln 207 tys. zł). Inwestor zamierza przeznaczyć na ten cel 44 mln 10 tys. zł. Stara się o dofinansowanie ze środków europejskich Zamówienie jest częścią projektu "Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności".
Prace nad pierwszym centrum mają się zakończyć do 31 marca 2020 roku, a nad drugim – do 31 sierpnia 2021 r.
Katedra przy placu Grunwaldzkim do rozbudowy
Centrum Eksperymentalnych Zakażeń Zwierząt powstanie przy pl. Grunwaldzkim 45, na terenie istniejącego kampusu. Wykonawca usunie wybiegi dla zwierząt oraz drzewa (7) i krzewy (2). W ich miejsce rozbuduje Katedrę Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych o parterowy obiekt o powierzchni zabudowy 342 mkw. i kubaturze 1385 metrów sześciennych. Znajdą się w nim wiwarium i laboratoria. Ponadto zwycięska firma przebuduje część pomieszczeń stojącego budynku i wyposaży je w nową aparaturę.
– Planuje się rozbudowę i wykorzystanie istniejących obiektów i pomieszczeń oraz wyposażenie ich w systemy wentylacji mechanicznej, śluzy bezpieczeństwa, regały wyposażone w indywidualne wentylowane klatki z systemem bezściółkowym do hodowli i monitoringu funkcji życiowych zwierząt, sterylizatory, automatyczne stacje zadawania wody i paszy, utworzenie sali sekcyjnej oraz laboratorium – wylicza uczelnia.
Powstaną pracownie genomiki i transkryptomiki, cytometrii i sortowania komórek, metabolomiki, a także molekularnej diagnostyki mikroorganizmów. Inwestycja umożliwi naukowcom nie tylko zwiększenie skali analiz, ale też prowadzenie takich, które obecnie nie są możliwe.
Nowe laboratoria służące pracy nad żywnością
Większe roboty w ramach tego zamówienia szykują się przy ul. Chełmońskiego 39/41. Przyszły wykonawca wyburzy zlokalizowane pod tym adresem dwa parterowe warsztaty oraz przeniesie węzeł cieplny. Do tego wytnie osiem krzewów i cztery drzewa, a 25 przesadzi (inwestor planuje nasadzenia niskiej zieleni). W ich miejsce postawi trzykondygnacyjne Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności (hala produkcyjna i suszarnia na parterze, laboratoria i pracownie wyżej). Jego powierzchnia zabudowy wyniesie 2,2 tys. mkw., użytkowa 5,6 tys. mkw., a kubatura 27 tys. metrów sześciennych. Zatrudnienie stałe znajdzie 48 osób, a czasowe 61. Będą mieli do dyspozycji 104 miejsca parkingowe i sześć stojaków na rowery.
– Celem inwestycji jest stworzenie ośrodka naukowego dla potrzeb przeniesienia wyników badań laboratoryjnych do skali tzw. "małej techniki" i półtechnicznej (głównie w wyniku wykorzystania przewidzianych do instalacji linii technologicznych) w zakresie opracowania nowych technologii wytwarzania oraz receptur finalnych produktów żywnościowych – wyjaśnia Uniwersytet Przyrodniczy.
Szczególną uwagę zwraca na możliwość tworzenia "innowacyjnych technologii pozyskiwania bioaktywnych składników zawartych w żywności nowej generacji". Dzięki temu będą mogły powstać nowe produkty spożywcze o zaprojektowanych funkcjonalnych właściwościach.
– Opracowane produkty będą, m.in., należeć do grupy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia ograniczających zachorowalność na choroby cywilizacyjne, co wzbogaci ofertę rynkową i eksportową polskiego przemysłu spożywczego – dodaje uczelnia.
W ramach centrum powstanie 14 laboratoriów: innowacyjnych technik pozyskiwania i utrwalania bioaktywnych składników żywności, innowacyjnych technologii serowarstwa, przetwórstwa mięsa, nutraceutyków i żywności funkcjonalnej, owoców i warzyw, surowców zbożowych, gastronomicznych i linia do obróbki cieplnej potraw, innowacyjnych produktów ekstrudowanych i funkcjonalnych preparatów polisacharydowych, oceny oddziaływania rolnictwa na środowisko, biotechnologii i mikrobiologii, biologii molekularnej komórki i genomiki porównawczej, pasz i żywienia zwierząt, izolowania i analizy składników bioaktywnych, a także ośrodek badań przedklinicznych i transplantacji komórkowych.
Politechnika też się rozbudowuje
Przy ul. Chełmońskiego nowy obiekt postawi również Politechnika Wrocławska. O budowie centrum sportowego za ponad 40 mln zł informowaliśmy w grudniu.
W tym samym miesiącu pisaliśmy, że ta uczelnia planuje również inwestycja przy ul. Na Grobli. Działkę otrzymała od miasta – w zamian za inne tereny.