Zabytkowy Grand Hotel w Łodzi, po czteroletnim remoncie i przebudowie, otwiera swoje podwoje przy ulicy Piotrkowskiej, stając się pierwszym 5-gwiazdkowym hotelem w tym mieście.
Obecnie dostępnych jest ok. połowa ze 153 indywidualnie zaprojektowanych pokoi i apartamentów, restauracja Malinowa i przestrzenie eventowe. Nadal trwają jeszcze prace w skrzydle od strony ul. Hotelowej. Docelowo w Grand Hotel Łódź planowane są także otwarcia drugiej restauracji oraz strefy SPA & wellness z basenem.
Nowe pokoje charakteryzują się minimalistycznym stylem, eksponując stropy konstrukcyjne, freski i oryginalne XIX-wieczne detale. Wnętrza są utrzymane w ciepłym klimacie dzięki użyciu litego dębu i orzecha, naturalnego kamienia, szkła i patynowanego mosiądzu. Tkane na zamówienie narzuty i zasłony dodają uroku, a łazienki, wykończone marmurami najwyższej jakości, prezentują się luksusowo. Oferta pokoi obejmuje standardowe pokoje, apartamenty de luxe oraz dwupoziomowe apartamenty luksusowe.
W hotelu już funkcjonuje restauracja Malinowa, ozdobiona XIX-wiecznymi stiukami i przeszklona na dziedziniec, z kameralną salą Złotą. Planowane są także otwarcia historycznej kawiarni Grand Cafe oraz nowej restauracji Szóstka na szóstym piętrze z tarasem. W podziemiu powstaje strefa SPA & wellness z basenem, gabinetami, saunami, strefą gorących kamieni i hammamem, która ma być gotowa na wiosnę.
Dodatkowo, oferta hotelu obejmuje ewentowa przestrzeń dawnego teatru o powierzchni 314 mkw. z balkonem, powstała po odnowieniu sceny byłego Teatru 7.15, który działał do lat 80. XX wieku.
Dyrektorem Grand Hotelu Łódź jest Agnieszka Ziemianim związana z siecią Likus Hotele i Restauracje od siedmiu lat. W 2017 r. została managerem tego obiektu do jego zamknięcia w 2019 roku.
Łódzki Grand Hotel został wybudowany w 1888 roku. W 1913 budynek przeszedł gruntowną przebudowę połączoną z nadbudową. Hotel stał się symbolem prestiżu i elegancji w Łodzi. Mimo że w latach 90. XX wieku hotel ten uznawano za najlepszy w mieście, z czasem stracił na prestiżu. W 2007 r. Orbis zdecydował się na sprzedaż hotelu Holdingowi Liwa braci Likusów za 73,5 mln zł. Do przekazania nieruchomości nowemu właścicielowi doszło pod koniec 2009 roku, a w 2010 r. rozpocząć się miał generalny remont. Ostatecznie Grand Hotel działał w swoim dotychczasowym kształcie przez kolejne blisko 10 lat. W 2019 roku obiekt został poddany modernizacji i kolejnej przebudowie. Przed rewitalizacją i przebudową w Grand Hotelu było 160 pokoi.
O inwestorze:
Najsłynniejszy i najstarszy łódzki hotel przebudowuje spółka Likus Hotele i Restauracje (Grupa LHR) będąca częścią Holdingu Liwa, który w 2008 r. kupił go od Orbisu płacąc 73 mln zł. To biznes Wiesława, Tadeusza i Leszka Likusów, potentatów branży hotelowej w Polsce, posiadaczy nie tylko luksusowych hoteli w Krakowie, Warszawie, Wrocławiu i Katowicach, ale też ekskluzywnego domu handlowego w stolicy. Ich obiekty słyną z wysokiej jakości wykonania.