DODAJ

Wrocław: Politechnika przebuduje dawną, zabytkową klinikę. Zapłaciła za nią prawie 7 mln zł

Oświata / Wrocław
Wrocław: Politechnika przebuduje dawną,
Mariusz Bartodziej
2018-03-20 14:14:57
W budynkach przy ulicy Hoene-Wrońskiego 13c znajdą się wydział matematyki oraz przestrzeń dla kół i organizacji studenckich. Uczelnia odkupiła nieruchomość od Uniwersytetu Medycznego trzy lata temu, a teraz szuka wykonawcy projektu.

Na wniosek Politechniki Wrocławskiej, magistrat wszczął 15 stycznia postępowanie administracyjne w sprawie zmiany sposobu użytkowania istniejącego budynku poszpitalnego przy ul. Hoene-Wrońskiego 13c na cele na edukacyjno-dydaktyczne. Decyzję wydał 20 lutego.

fot. Mariusz Bartodziej


Budowa ma ruszyć jeszcze w tym roku

Uczelnia ogłosiła po dwóch dniach przetarg na wykonanie dokumentacji projektowo-kosztorysowej modernizacji i przebudowy obiektu wraz z zagospodarowaniem terenu. Wartość postępowania wynosi powyżej 221 tys. euro. Zainteresowani mogą składać oferty do 4 kwietnia.

Rozpoczęcie robót planowane jest w II kwartale 2018 roku, a zakończenie w III kwartale 2020 r. – mówi nam Andrzej Charytoniuk z działu informacji i promocji PWr.

fot. Mariusz Bartodziej


Szczegółowy zakres prac nie jest jeszcze znany. Budynek został wpisany w 2015 roku do rejestru zabytków, dlatego konieczne będą konsultacje z konserwatorem. Władze uczelni nie wiedzą jeszcze, ile wyniesie wartość przedsięwzięcia ani z jakich źródeł pozyskają pieniądze.

Na chwilę obecną dokumentacja projektowa będzie pokryta ze środków własnych – tłumaczy Andrzej Charytoniuk.

fot. Mariusz Bartodziej


Wydział matematyki w dawnej klinice

Jednym z autorów projektu budynków pochodzących z początku XX wieku był Max Berg, znany przede wszystkim z przygotowania koncepcji Hali Stulecia. Początkowo w obiektach mieściła się klinika dziecięca, a następnie przeszły w ręce Uniwersytetu Medycznego, który jednak przeniósł swoje oddziały na ul. Chałubińskiego i zdecydował się sprzedać nieruchomość.

W przetargu zwyciężyła Politechnika Wrocławska. Odkupiła budynki w lutym 2015 roku za 6 mln 912 tys. zł, ponieważ przylegają bezpośrednio do kampusu uczelni i można je zaadaptować na cele dydaktyczne.

Budynek będzie przeznaczony na potrzeby powstałego w 2015 roku wydziału matematyki, a także na działalność organizacji studenckich, kół naukowych i innych studenckich inicjatyw, które zyskają powierzchnię na sale wielofunkcyjne oraz biura – wyjaśnia Andrzej Charytoniuk z PWr.

Na nieruchomość składają się dwa budynki wraz z łącznikiem: trzy- oraz czterokondygnacyjny. Ich powierzchnia wynosi odpowiednio ok. 1,3 i 3,2 tys. mkw., a kubatura 4,4 i 16,6 tys. metrów sześciennych. Znajdują się na działce o pow. 5,6 tys. mkw.

fot. Mariusz Bartodziej