DODAJ

Wrocław: Nowe ścieżki, place zabaw i siłownia zewnętrzna – tak zmieni się podwórko na Kowalach

Wrocław
Wrocław: Nowe ścieżki, place
Mariusz Bartodziej
2019-03-15 08:07:11
Inwestycja pochłonie ponad dwa miliony złotych. Miasto wyłoniło wykonawcę dopiero za czwartym razem, po blisko roku. Przebudowa terenu w kwartale ulic Bolesława Krzywoustego i Grudziądzkiej zakończy się w wakacje. W przyszłości zmiany czekają również sąsiedzkie podwórko.

Wrocławskie Mieszkania Sp. z o.o. rozstrzygnęły 12 lutego czwarty przetarg na zagospodarowanie wnętrza podwórzowego pomiędzy ul. Bolesława Krzywoustego 33-60 a Grudziądzką 72-100 (drugi etap inwestycji, nieobjęty zamówieniem, dotyczy terenu w kwartale ul. Krzywoustego 65-83 i Grudziądzkiej 102-120). Zgłosiło się pięciu zainteresowanych. Wszyscy zapewnili wydłużenie gwarancji o dwa lata (podstawa to pięć), a czterej skrócenie terminu realizacji robót (31 lipca) o 31 dni.

Zaproponowane ceny wahały się od 2 mln 26 tys. zł brutto do 3 mln 697 tys. zł. Wyłącznie jedna, złożona przez firmę Helan Helena Szot, zmieściła się w zaplanowanym budżecie wynoszącym 2 mln 88 tys. zł. Dlatego to oferta tego przedsiębiorstwa, mimo skrócenia czasu wykonania zadania tylko o 13 dni, okazała się najkorzystniejsza.

Pierwszy przetarg urzędnicy unieważnili w kwietniu ubiegłego roku. Jedyny uczestnik oczekiwał 2 mln 511 tys. zł przy udzieleniu dodatkowych dwóch lat gwarancji i wyrobieniu się z zadaniem na cztery dni przed wyznaczonym terminem. Do postępowań w maju i czerwcu nie zgłosił się nikt.

Dziury w chodnika i przestrzeń niezachęcająca do zabawy

Wzdłuż północnej granicy podwórka przebiega ciąg pieszo jezdny, którego nawierzchnia jak również przebieg z uwagi na bezpieczeństwo użytkowników tej przestrzeni wymaga przeprojektowania – wskazują autorzy projektu z pracowni Moi Architekci.

Chodnik po południowej stronie jest nierówny i uszkodzony. Ścieżki mają charakter przedeptów. Elementy małej architektury są nieliczne, a obiekty zabawowe, z racji złego stanu, "mało atrakcyjne". Obraz podwórza szpecą otwarte wiaty śmietnikowe w formie betonowej wnęki z popękanymi, pomalowanymi ścianami.

Z uwagi na bardzo małą liczbę opraw oświetleniowych, teren podwórka w porach wieczornych jest praktycznie niedostępny – dodają architekci.

Investphoto.pl


Miejsce dla małych i dużych dzieci oraz dorosłych

Wykonawca poszerzy przejazd wzdłuż północnej granicy do 5 m i wymieni nawierzchnię na kostkę betonową. Do tego zamontuje stojaki na rowery, które uniemożliwią parkowanie bezpośrednio pod oknami. Ścieżka po południowej stronie, z płyt betonowych, będzie szeroka na 4 m, tak by mogło wjechać pogotowie lub straż pożarna. W centrum podwórza powstaną ścieżki z kostki betonowej, o szerokości 1,5-2,5 m, a także plac osiedlowy z ławkami, śmietnikami i latarniami.

W zachodniej części podwórka Helan Helena Szot wybuduje ogrodzony plac zabaw dla najmłodszych o powierzchni 204 mkw. Znajdą się na nim ławki, śmietniki, huśtawki, bujaki, zjeżdżalnia, karuzela i piaskownica. Obok powstaną jeszcze plac z ławkami oraz stolikiem, siłownia zewnętrzna, zestaw urządzeń do street workoutu i stół do ping-ponga. Placu zabaw doczekają się także starsze dzieci – z dużym zestawem ze zjeżdżalniami, piramidą linową, wiszącą karuzelą oraz huśtawkami. Na trawiastej przestrzeni przeznaczonej pod piknik będą dostępne dwie bramki, tworzące boisko do piłki nożnej. Ponadto na terenie całego podwórza wykonawca zamontuje domki dla dzieci. Ze względu na zły stan sanitarny bądź kolizję z projektem wytnie 64 drzewa i krzewy z 280 zinwentaryzowanych.