DODAJ

PTB Nickel generalnym wykonawcą inwestycji firmy MATEX

wielkopolskie
PTB Nickel generalnym wykonawcą
Kajtman
2014-05-07 13:44:05

PTB Nickel odpowiada za realizację najnowszej inwestycji spółki Matex, producenta mebli wypoczynkowych. W Nekli k. Poznania jako generalny wykonawca firma wybuduje nowoczesny salon wystawienniczy z biurowcem. Prace budowlane, które rozpoczęły się w marcu br., potrwają niespełna 9 miesięcy. Projekt obiektu przygotował zespół poznańskiej pracowni F3 Architekci.


 


W Nekli k. Poznania w ciągu zaledwie 9 miesięcy powstanie nowoczesna, energooszczędna siedziba firmy Matex, polskiego producenta i eksportera mebli wypoczynkowych z ponad 20-letnim doświadczeniem. Generalnym wykonawcą obiektu, w którym znajdzie się nowy salon wystawienniczy oraz biurowiec inwestora, została spółka PTB Nickel. Do końca listopada 2014 r. firma wybuduje budynek o powierzchni użytkowej prawie 2500 m2.


 


Inwestycja firmy Matex, którą realizujemy od marca br., wyróżnia się ciekawą, nowoczesną i świeżą architekturą – mówi Michał Nickel, prezes PTB Nickel. – Kształt nowo powstającego budynku wynika z wielkości działki oraz istniejącego układu drogowego. Długa na ponad 100 metrów i bardzo wąska bryła została podzielona na dwie części, a jej fasadę stanowią duże przeszklenia, przełamane swobodną kompozycją ukośnych elementów z włókno-cementu. Cały obiekt zaprojektowano z troską o energooszczędność i racjonalność rozwiązań, dobierając je optymalnie do potrzeb przyszłych użytkowników i klientów.


 


Za projekt architektoniczny oraz projekt wnętrz nowej siedziby spółki Matex odpowiada poznańska pracownia F3 Architekci, specjalizująca się w obiektach mieszkalnych i usługowych. Jej dotychczasowe prace są odzwierciedleniem nowoczesnego, minimalistycznego wzornictwa, funkcjonalności oraz troski o środowisko naturalne.


 


Inwestor poprosił nas o projekt, który wkomponuje zieleń w układ budynku – wyjaśnia Małgorzata Śniadek z F3 Architekci. – Bezpośrednią inspiracją przy pracy nad koncepcją była dla nas bliskość lasu. Budynek o długiej elewacji jest niejako kontynuacją ściany lasu, która prowadzi użytkownika od głównej drogi dojazdowej Poznań – Września do siedziby firmy. Pionowe pasy na fasadzie, o ukośnej, trochę organicznej kompozycji, są dla nas przełożeniem na język architektury układu pni i konarów sąsiadujących z budynkiem drzew. W ułożeniu ukośnych kresek pobrzmiewa także echo znajdującej się w nazwie firmy litery "X".


 


Oprócz inspirowanej lasem elewacji, zieleni przed głównym wejściem do budynku oraz w przestrzeniach biurowych i recepcyjnych, architekci zaproponowali stworzenie w obiekcie niebanalnych wewnętrznych ogrodów.


 


Projektując nową siedzibę Matexu, chcieliśmy przede wszystkim stworzyć ergonomiczną i przyjazną przestrzeń do pracy. Stąd w naszym projekcie zaproponowaliśmy inwestorowi m.in. wewnętrzne tarasy-ogrody, z przeszklonym dachem, widoczne i dostępne z korytarzy. Zaplanowaliśmy w nich wygodne pufy i donice z zielenią, które sprawią, iż będzie to idealne miejsce do relaksu i wyciszenia – dodaje Małgorzata Śniadek.


 


Nowy budynek zostanie wyposażony w wentylację, klimatyzację i niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe. Aby podnieść komfort akustyczny, bardzo istotny dla personelu i klientów firmy, we wnętrzach obiektu zostaną zamontowane wysokiej jakości wykładziny dywanowe oraz podwieszane sufity.