DODAJ

TBS Wrocław zabuduje lukę między kamienicami na Kleczkowie. Postawi po latach biurowiec [WIZUALIZACJE]

Biura / Wrocław
TBS Wrocław zabuduje lukę
Mariusz Bartodziej
2019-04-08 07:45:50
Miejska spółka przygotowywała się do inwestycji przy ulicy Trzebnickiej już od ubiegłej dekady. Pierwotny projekt powstał w 2008 r., a aktualny w 2018 roku. W pięciopiętrowym budynku znajdzie się m.in. zarząd spółki. Prace mają potrwać półtora roku.

Towarzystwo Budownictwa Społecznego Wrocław Sp. z o.o. ogłosiło 6 marca przetarg na utworzenie biurowca w zabudowie plombowej przy ul. Trzebnickiej 76. Termin składania ofert miał minąć 28 marca. Zamawiający jednak dwukrotnie go zmienił – wpierw na 11, a następnie na 16 kwietnia. O wyborze wykonawcy zadecyduje w 100% cena. Na realizację zadania będzie miał 18 miesięcy od dnia podpisania umowy.

materiały inwestora


Punkt obsługi klienta i gabinety prezesów

Projekt inwestycji przygotowało 11 lat temu Biuro Architektoniczne Myczkowski. Za uaktualnioną dokumentację, z października 2018 roku, odpowiada pracownia ATD Architekci.

Budynek z bramą przejazdową (szeroką na 4,5 m, wysoką na minimum 4,2 m) powstanie pomiędzy kamienicami przy ul. Trzebnickiej 74 i 78. Sięgnie w głąb działki na odległość 18 m. Będzie wysoki na 21,2 m, a szeroki na 13,7 m. Jego powierzchnia użytkowa wyniesie 1131,78 mkw., a zabudowy 247,2 mkw., natomiast kubatura – 5,9 tys. metrów sześciennych. Obsługę komunikacyjną ma zapewnić istniejący już parking na 57 stanowisk, w tym 7 dla osób z niepełnosprawnościami.

Biurowiec będzie miał siedem kondygnacji, w tym jedną podziemną (piwnica). Do wszystkich będą prowadzić schody oraz winda. Parter zajmie hol wejściowy i pomieszczenia z dużymi przeszkleniami służące obsłudze klienta. Na czterech wyższych kondygnacjach znajdą się biura pracowników różnych działów (m.in. księgowość i obsługa techniczna). Piąte piętro jest przeznaczone na sekretariat oraz gabinety prezesów i szefa biura obsługi spółki. Na tej wysokości będzie dostępny taras.

materiały inwestora


Wygląd dostosowany do sąsiednich budynków

Ze względu na wyrazistą kompozycję urbanistyczną, podjęto decyzję, że projektowana elewacja frontowa będzie podporządkowana pod względem wyrazu architektonicznego przylegającym kamienicom – tłumaczą architekci. – Powtórzono fasadę czteroosiową z oknami o wymiarach zbliżonych do kwadratów, jednak większych ze względu na warunki doświetlenia pomieszczeń biurowych.

Zgodnie z założeniami projektantów biurowiec "w sposób czytelny jest obiektem współczesnym", a kamienna (zamiast tynkowej) elewacja wskazuje, że pełni funkcję odmienną od mieszkalnej.

Elewacje zaprojektowano w sposób charakterystyczny dla zabudowy pierzejowej – frontowe z wyrazistą artykulacją i bogatsze pod względem materiałowym oraz elewacje od strony podwórza znacznie prostsze w swoim wyrazie architektonicznym – czytamy w dokumentacji.

materiały inwestora


W planach remont oficyny

W głębi nieruchomości znajduje się trzykondygnacyjna, obecnie nieużywana, oficyna nr 76a. Jest przeznaczona do remontu, jednak nie przy okazji tego zamówienia. Ma pełnić docelowo funkcję administracyjno-biurową.

Nowe lokale w budowie

TBS Wrocław zajmuje się od 1998 roku budowaniem mieszkań na wynajem. Najnowszą, realizowaną już przez nie inwestycją jest osiedle wielorodzinne przy ul. Afgańskiej na Brochowie. Spółka wyłoniła wykonawcę prac w październiku. Firma Pre-Fabrykat Sp. z o.o. oczekiwała prawie 34 mln zł brutto. TBS Afgańska obejmie ponad 150 mieszkań i 10 lokali usługowych. O szczegółach pisaliśmy w styczniu.

Wizualizacje dostępne w galerii.

fot. Jakub Zazula