W łódzkim "Centralu" zamiast biur będą apartamenty premiumReform Architekt

W łódzkim "Centralu" zamiast biur będą apartamenty premium

Orzech
Orzech
REKLAMA

Znany wszystkim łodzianom 13-piętrowy biurowiec Spółdzielczego Domu Handlowego "Central" przy ul. Piotrkowskiej 165 zmieni wkrótce swój charakter. Budynek przechodzi metamorfozę, która jego wnętrza zmieni z biur w apartamenty segmentu premium.

Za tę rewolucję odpowiada jego właściciel, spółka deweloperska Aura Development, która w 2021 r. kupiła biurowiec z lat 70-tych XX wieku oraz Marcin Tomaszewski, właściciel biura architektonicznego Reform Architekt, który przeprojektował budynek w ekskluzywny apartamentowiec.

Zmiana funkcji wymagała całkowicie nowego podziału pomieszczeń. W budynku, co zapewne niewielu przechodniom rzuciło się w oczy, już od kilku tygodni toczą się intensywne prace wyburzeniowe.

– Ideą projektu przebudowy było zachowanie ducha tego budynku, o którym decydują jego podziały poziome: pas kamienia i pas okien – mówi Tomaszewski. – Architektura zostaje, zmieniamy tylko funkcje, choć to wymaga jednocześnie drobnych zmian np. w układzie okien czy ich wysokości, a ta jest nie do przyjęcia do celów mieszkaniowych. Parapety są na wysokości 1,5 metra. Żeby ktoś mógł tam zamieszkać, trzeba obniżyć je do 90–100 centymetrów, a w niektórych pomieszczeniach zlikwidować całkowicie, co zresztą przewidziałem w projekcie w każdym narożnym lokalu. Układ okien, który powtarza się co trzecią kondygnację, sprawia może wrażenie nieregularnego, ale zarazem bardzo porządkuje elewację, a jednocześnie dodaje bryle lekkości i dynamiki.

Reform Architekt

Każda kondygnacja biurowca ma 280 mkw. Na każdym z pięter powstaną maksymalnie po cztery apartamenty. Na parterze znajdzie się wysoki, dwukondygnacyjny hall wejściowy oraz dwa lokale usługowe. Pod nimi, na pierwszej kondygnacji podziemnej, powstanie strefa zen z salonem masażu, siłownią lub salą do jogi do użytku mieszkańców.

REKLAMA

W ramach przebudowy zlikwidowane zostaną podcienia budynku od strony ul. Piotrkowskiej. Zostaną zabudowane wysokimi szklanymi taflami, które wysokością "wyrównają” poziom parteru gmachu.

fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula
fot. Jakub Zazula

Źródło: w artykule wykorzystano materiały lodz.pl

Komentarze (0)

Napisz komentarz
REKLAMA