Miasto

Popularne miasta

Wrocław

  • 1742 inwestycje
  • 6995 wiadomości
  • 4545 ogłoszeń
  • 273 firm

Kraków

  • 1434 inwestycje
  • 4536 wiadomości
  • 3 ogłoszeń
  • 123 firm

Warszawa

  • 441 inwestycje
  • 3656 wiadomości
  • 3 ogłoszeń
  • 153 firm

Poznań

  • 304 inwestycje
  • 1146 wiadomości
  • 0 ogłoszeń
  • 52 firm

Katowice

  • 254 inwestycje
  • 1723 wiadomości
  • 0 ogłoszeń
  • 25 firm

Lublin

  • 192 inwestycje
  • 1333 wiadomości
  • 0 ogłoszeń
  • 14 firm

Gdańsk

  • 121 inwestycje
  • 1093 wiadomości
  • 1 ogłoszeń
  • 14 firm

Łódź

  • 82 inwestycje
  • 892 wiadomości
  • 0 ogłoszeń
  • 28 firm

Białystok

  • 72 inwestycje
  • 363 wiadomości
  • 0 ogłoszeń
  • 30 firm

Szczecin

  • 69 inwestycje
  • 635 wiadomości
  • 0 ogłoszeń
  • 18 firm

Bydgoszcz

  • 36 inwestycje
  • 290 wiadomości
  • 0 ogłoszeń
  • 11 firm

Toruń

  • 28 inwestycje
  • 365 wiadomości
  • 0 ogłoszeń
  • 3 firm

Jak odgrzewać pizzę?

0 0 2653
02.03.2016

Na pewno każdemu z nas zdarzyło się zamówić lub przygotować zbyt dużo pizzy. Nie powinno się wyrzucać jedzenia do kosza, dlatego można schować pozostałe kawałki pizzy do lodówki na kolejny dzień i zjeść je ze smakiem na śniadanie czy obiad. Niestety, wielu narzeka na ciągnące się, gumowe ciasto, zbyt przypieczoną pizzę, albo niezbyt przyjemny smak i zapach. Jak zatem skutecznie odgrzać pizzę, aby była ona smaczna i zachowała wszelkie walory smakowe? Czy istnieje złoty środek rozwiązujący problem podgrzania zimnej, wczorajszej pizzy?

Różne szkoły

Odgrzewanie pizzy, która pozostała po wczorajszym obiedzie czy wieczornej imprezie, to sztuka, na którą każdy ma inny sposób. Kluczowe jest takie podgrzanie pizzy, aby nie była ona ani gumowa, ani spalona i żeby dobrze smakowała. Można tego dokonać na kilka sposobów:

• w piekarniku,

• w mikrofalówce,

• na patelni,

• w opiekaczu,

• na grillu.

Do podgrzewania pizzy w różnych urządzeniach trzeba wykorzystać odpowiednie narzędzia: patelnię - zwykłą, teflonową, ceramiczną lub żeliwną, brytfankę, ruszt albo zwykły talerz nadający się do włożenia do mikrofalówki. 

Najprościej w mikrofalówce

Zdecydowanie najszybciej można przygotować do spożycia „wczorajszą pizzę” korzystając z mikrofalówki. Nie trzeba jej rozgrzewać, a wyłącznie włożyć na talerzu kawałki pizzy i ustawić odpowiedni program i czas podgrzewania. Problem w tym, że po wyjęciu z urządzenia pizza co prawda będzie gorąca, ale na początku ciasto zrobi się gumowate i rozlazłe, aby już po kilku minutach stwardnieć na kamień. Można uniknąć takiego efektu podgrzewając pizzę w mikrofalówce wraz z kubkiem wypełnionym wodą do 2/3 wysokości. Talerz z pizzą do podgrzania stawiamy na kubku z wodą i grzejemy ją około 30 sekund. Po tym czasie warto sprawdzić, czy pizza jest już dla nas wystarczająco ciepła. Jeśli nie, można podgrzewać ją w ten sam sposób przez kolejne pół minuty kontrolując temperaturę posiłku. Czas odgrzewania w ten sposób pizzy w mikrofalówce uzależniony jest od mocy mikrofali, jaką dysponujemy. Kubek wody pod talerzem z posiłkiem powoduje, że spowolniony zostaje proces podgrzewania w mikrofalówce, ponieważ woda absorbuje mikrofalę. Pizza podgrzewa się wolno, co pozwala na uzyskanie chrupiącego ciasta. 

Lepsze efekty da podgrzewanie pizzy w mikrofalówce wyposażonej w opcję „combi” lub „grill”. Zajmie to nieco więcej czasu, ale z założenia pizza powinna pozostać chrupiąca i smaczna, bez konieczności umieszczania w mikrofalówce kubka z wodą. 

Odgrzewanie w piekarniku

Popularnym sposobem na odgrzanie zimnej pizzy będzie skorzystanie z piekarnika. Można to zrobić umieszczając pizzę na blasze, kamieniu do pizzy czy po prostu na papierze do pieczenia. Średniej wielkości kawałek pizzy podgrzejemy w ciągu 15-20 minut, ustawiając temperaturę grzania piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Pizzę wkładamy do środka po nagrzaniu piecyka. Jeśli podgrzewamy pizzę na blasze z papierem do pieczenia, proces potrwa około 8-10 minut dłużej, choć wszystko zależy od mocy piekarnika. Aby nie wysuszyć zanadto składników na pizzy trzeba włączyć dolną i górną grzałkę piekarnika, a nie termoobieg. 

Odgrzewanie pizzy na kamieniu do tego przeznaczonym powoduje, że będzie ona niemalże tak samo smaczna, jak w momencie dostarczenia jej przez pizzerię. Trzeba jednak uprzednio nagrzać kamień przez około pół godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sama pizza w takim przypadku będzie podgrzewała się zaledwie kilka minut. 

Odgrzewanie na patelni

Ciekawym sposobem na „odświeżenie” wczorajszej pizzy i zjedzenie ciepłego posiłku, jest wykorzystanie do tego celu patelni. Jest to prosta, szybka i najbardziej uniwersalna metoda na podgrzanie pizzy. Bez względu na to, jaką kuchnią dysponujemy i z czego wykonana jest nasza patelnia, podgrzewając w ten sposób pizzę będzie ona chrupiąca i pyszna. Na kuchni ustawiamy patelnię, na małym lub średnim płomieniu, rozgrzewamy ją i kładziemy na niej pizzę. Następnie przykrywamy ją folią aluminiową i podgrzewamy przez 4-5 minut. 

Folia aluminiowa sprawi, że pizza podgrzeje się również od góry i nie zawilgotnieje, jeśli nieszczelnie przykryjemy kawałek folią. Pizza nie powinna przywierać do patelni, a jeśli tak się dzieje, można dodać łyżkę oliwy przed odgrzewaniem. 

Można także podgrzewać pizzę na grillu, w gofrownicy lub opiekaczu. Najlepiej i najtaniej jednak dokonuje się tego na patelni - w kilka minut, uzyskując chrupką i pyszną pizzę. 

Więcej informacji na temat pizzy znajdziesz tutaj: http://presto-pizza.pl


dodano: 2016-03-02 22:46:36
Tagi: pizza

obejrzano: 2653
0 komentarzy
Aby komentować musisz być zalogowany
prestopizza

AUTOR BLOGA

prestopizza Kraków

Pizza

WARTO PRZECZYTAĆ RÓWNIEŻ